Σύλλογος

Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση ευχαριστώντας συν Θεώ τους προστάτες μας Αγίους Πέντε Μαρτύρους Ευστράτιο, Αυξέντιο, Ευγένιο, Μαρδάριο και Ορέστη προβαίνουμε στην προβολή αυτού του ιστότοπου.

Σκοπός του συλλόγου μας είναι:

Κάθε έκφανση της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

Η προβολή της ζωής των Αγίων μας όπως παρουσιάζεται στα συναξάρια, σε ιστορικά ντοκουμέντα, στην εν συνόλω της ορθοδοξίας μας απήχηση του βίου Τους, «είτε εν εικόσι, είτε εν συγγραφαίς, είτε εν αφηγήμασι».

Η παράθεσις όλου του λαογραφικού θησαυρού μας, που αφορά στην αγιότοπο Καππαδοκία, στην αγαπημένη μας Θράκη και στην φιλόστοργη Μακεδονία, που στην ιερή της και ένδοξη γη πλησίον μάλιστα των Φιλίππων και στο Βυζαντινό Πολύστυλο, αγκάλιασε τους πρόσφυγες πατέρες μας και την πολύτιμη λάρνακα των Αγίων μας.

Στα πλαίσια της προβολής του λαογραφικού θησαυρού μας συνεπάγεται η ύπαρξη του μουσείου μας και η ταξινόμησή του σε σύγχρονη μορφή πλέων προσιτή και ευχερέστερη σε θέα και μελέτη τόσο για μας όσο και για κάθε επισκέπτη.

Στις προθέσεις μας πρωτεύουσα θέση κατέχει η διαφύλαξη και προβολή της μουσική μας παράδοσης είτε βυζαντινής, είτε δημοτικής με την ενίσχυση της ήδη υπάρχουσας χορωδίας και την κατά καιρούς πρόσκληση και παρουσίαση καταξιωμένων χοραρχών και χορωδιών, διακεκριμένων ιεροψαλτών και μαΐστρων της δημοτικής καθώς και επιβραβεύσεων αυτών.

Στον τομέα των αναγνωρίσεων και επιβραβεύσεων συνεπάγεται και κάθε προσωπικότητα της γενέτειρας μας, η οποία προσέφερε έργον είτε κοινωνικό, είτε θρησκευτικό, είτε λαογραφικό.

Ακόμα μας ενδιαφέρει η εθελοντική προσφορά σε ότι αφορά σχολεία, μουσεία, κοινωφελής χώρους, πλατείες και κτλ.

Υποχρέωση μας για σεβασμό, συνδρομή και υποστήριξη στον ενυπάρχοντα πολιτιστικό σύλλογο του χωριού μας, όπου πατροπαράδοτο μέλημα του είναι ήδη ο ευπρεπισμός του ιερού ναού έσωθεν και η συνδρομή του στα πανηγύρια του χωριού με το χορευτικό του σχήμα, που το αποτελούν τα μέλη των οικογενειών μας.

Όλα αυτά αποτελούν κόπο και μόχθο μισού περίπου αιώνα του αυτόχθονος ιερέως-διδασκάλου μας Πατήρ Θεοχάρη Μέγγα.

Τέλος η προβολή του φωτογραφικού και κινηματογραφικού υλικού με ιστορία ενός και πλέον αιώνα αποτελεί μέρος των στόχων του συλλόγου μας.

Με όλες τις βλέψεις, με όλους τους οραματισμούς, με όλο τον παλμό και την διάθεση, που υπάρχει μέσα μας, σας καλωσορίζουμε και υποσχόμεθα να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών, των προθέσεων σας και της ευαρέσκειας των Αγίων μας.

Ευχαριστούντες Θεώ

Αγίους και πάντας υμάς

Με τιμή το Δ.Σ του συλλόγου